Brigitte Bardot 1934. szeptember 28-án született egy jómódú francia család első lányaként. Apja a folyékony nitrogént és acetilént gyártó családi cég elnöke volt, édesanyja a társasági élet üdvöskéje. A kis Brigitte-re így kisbaba korától fogva egy dada felügyelt, majd szülei egy olasz nevelőnő gondjára bízták. Élete első négy évét tehát Párizs egy divatos lakónegyedében lévő házban töltötte, mint a Bardot család egyetlen szeme fénye. Édesapja, Pilou azonban szeretett volna egy fiút is, és a házaspár öröme felhőtlen volt, amikor édesanyja, Toty bejelentette, hogy ismét gyermeket vár. Az 1938-ban megszületett kisbaba azonban ismét kislány lett, akit a Marie-Jeanne névre kereszteltek, és a Mijanou becenéven szólítottak. Brigitte nem örült a kistestvérnek. Úgy érezte, hogy amúgy sem túl gyengéd édesanyjától így még kevesebb szeretetet fog kapni. A testvérféltékenység felütötte a fejét. A kislányokat Toty meglehetősen szigorúan nevelte. Katolikus magániskolába járatta őket, és a barátaik is csak a megfelelő társadalmi rétegből kerülhettek ki. Mint jó családból származó úrilányok, a téli szüneteket síeléssel, a nyarakat pedig Dél-Franciaországban, a tenger mellett töltötték szüleik felügyelete alatt. Később Toty úgy gondolta, hogy a lányoknak meg kell tanulniuk táncolni is, így beíratta őket egy balettiskolába. Az otthonülő, félénk, vékonyhajú, szemüveges és fogszabályzós Brigitte valóssággal kivirult: imádott táncolni. Talán ebben az is közrejátszott, hogy Mijanou nem bizonyult tehetségesnek, őt a tudományok érdekelték. Brigitte azonban az iskolában bizonyult lusta diáknak, így egyre jobban vonzódott a táncospálya felé. Tizenhárom évesen felvételt nyert Conservatoje Nationale de Danse-ba, és a híres Boris Kniaseff kezei alá került. Brigitte tehetséges volt, ám meglehetősen lustán gyakorolt, Kniaseff így jónéhányszor megverte pálcájával. És bár Brigitte-ből mégsem lett balerina, egy fontos hozadéka mégis volt az itt töltött éveknek: a buja járása.


Bardot eközben új vizekre evezett, manöken lett. Először 14 éves korában édesanyja barátnője felkérésére szívességből szerepelt egy divatmagazin különkiadásában, majd ezt a képet látva az Elle magazin alapítója felfigyelt a csinos kislányra. Totynak nem tetszett a dolog. Úgy gondolta, hogy egy úrilányhoz méltatlan foglalkozás a modellkedés, de végül engedett lánya kérlelésének, egyetlen feltétellel: a nevét nem közölhette le az újság. Így 14 évesen Brigitte Franciaország legjelentősebb divatmagazinjának címlapján tündökölt, de a kép alatt a neve helyett csak annyit írtak ki: B.B. Ekkor még nem gondolta senki, hogy ez a kép elhozza számára a nagy szerelmet és általa majd az ismertséget is.

Brigitte korai modell-képei

Eközben Marc Allégret rendező fiatal és ismeretlen asszisztensének, egy bizonyos Roger Vadimnak a kezébe került ez az Elle magazin. Teljesen elbűvölte a fiatal Brigitte a címlapon, ezért kiderítette a lány nevét, címét, és főnöke, Allégret aláírásával levelet küldött a szülőknek, amelyben próbafelvételre hívta a lányt. Toty és Pilou teljesen elzárkózott a dologtól, de Brigitte nagyapja kedvenc unokája érdekében meggyőzte a szülőket, hogy engedjék el a lányt a felvételre.
Így Brigitte édesanyja kíséretében megjelent Allégretnél. Itt találkozott először Bardot és Roger Vadim. És a férfi rajongása viszonzásra talált Brigitte-nél. „Soha életemben nem láttam még ilyen jóképű, ilyen közvetlen, kedves férfit. De azt nem hittem volna, hogy szerelmes leszek belé.” És bár Vadim segített a lánynak felkészülni a próbafelvételre, Marc Allégret nem találta elég jónak Brigitte-et, és elküldte.
Fiatal rendezőasszisztensét azonban teljesen megbabonázta a romlatlan bakfis, és fülig beleszeretett. Sejtette, hogy a lány szülei soha nem fogadnák el őt, de nem tudta megállni, és mégis felhívta Brigitte-et. Szerelmük ezután viharos gyorsasággal bontakozott ki, a Bardot szülők megdöbbenésére, majd haragjára. Teljes mértékben elutasították Vadimot, annak ellenére, hogy Brigitte tizenöt éves korában érzelmei komolyságát bizonyítva bejelentette, hogy a férfi és ő összeházasodnak. Pilou és Toty magán kívül voltak a dühtől, próbálták megakadályozni minden erejükkel kapcsolatot: Brigitte-et nem engedték el otthonról, Pilou pedig állítólag még fegyverrel is megfenyegette Vadimot, hogy tartsa távol magát a lányától. Bardot kétségbeesésében komoly lépésre szánta el magát: öngyilkos próbált lenni, a gázsütőbe tette a fejét. A szülei találtak rá még idejében. Azt nem tudni, hogy Brigitte komolyan gondolta-e a dolgot, vagy csak így akart nyomást gyakorolni szüleire, mindenesetre elérte, amit akart, édesapja megígérte, hogy 18 éves korában férjhez mehet szerelméhez.

Az eset gyökeres változást hozott Brigitte életébe. Vadim unszolására elkezdett egy színészstúdióba járni, manökenkedett is, és belekóstolt a filmezésbe is. Manina – La Fille Sans Voile című filmjében a film java részében bikiniben és meztelenül mutatkozott, és ezzel kivívta szülei mélységes haragját. A dologból nagy botrány lett, de Brigitte-nek jó jött a hírverés. A kritikusokat is megosztotta játéka, néhányan a „holnap filmcsillagának” titulálták, de sokan bírálták erkölcstelensége és színészi játékának gyengesége miatt.
Mindenesetre színészi karrierje beindult, és elmúlt tizennyolc éves, így megtarthatták Vadimmal az esküvőt is: a pár 1952. december 16-án vonult az oltár elé.

Brigitte és Vadim esküvője

Házasságuk kezdetben igencsak szenvedélyes volt, szeretkezésekkel és veszekedésekkel tarkítva, de később, mélyebb partneri viszony alakult ki kettejük között. Vadim teljesen átformálta Brigitte-et, megtanította viselkedni, öltözködni, később még a haját is befestette szőkére. És bár ekkor még nem ért el átütő sikereket, belevetette magát a filmezésbe.

Bardot karrierje 1953 áprilisában indult el igazán, amikor megérkezett Dél-Franciaországba, a Cannes-i Filmfesztiválra. A gyönyörű, karcsú fürdőruhás lányra felfigyeltek a fotósok, és Vadim tanácsára Brigitte erre a szexistennő szerepre rá is játszott. Sztár született. Miközben egyre több filmben kapott szerepet, Vadim minden alkalmat megragadott, hogy Brigitte-et szerepeltesse, ezáltal szexi imázsát kialakítsa.

Brigitte Cannes-ban

Az igazi, robbanásszerű áttörés azonban 1956-ban jött el, amikor elkészült az És Isten megteremté a nőt című film, amelyben Vadim is közreműködött. Az előzetesen bukásnak ítélt film végül nagy sikert hoz Brigitte számára, annak ellenére hogy több országban be akarták tiltani az állítólagos sok meztelenkedés miatt. A Newsweek egyszerűen a „csábítás jelképének” nevezte a világsztárrá avanzsát színésznőt, Vadimnak pedig mindig gondja volt rá, hogy a sajtó mindig csámcsogjon egy-egy pikáns sztorin. Brigitte tudta, a sikert férjének köszönheti. „Ő tanított meg mindenre. Ő szabadított fel, hogy merjek szerelmes lenni. És ez is része volt a legendának, amelyet körém épített. És ezt hitette el a közönséggel is.”


Brigitte az "És Isten megteremté a nőt" című filmben

Azonban házasságuk ekkor már haldoklott. Brigitte az És Isten megteremté a nőt forgatásán beleszeretett partnerébe, Jean-Louis Trintigant-ba. Csakhogy a férfi sem volt független, házasságban élt Stéphan Audran színésznővel, aki hallani sem akart a válásról. Ennek ellenére Brigitte és Vadim belátta, hogy így nem folytathatják együtt, és baráti egyetértésben elváltak. „Miután mindennel elkészültünk, ott álltunk a bíróság folyosóján, magunkban. Átöleltem Brigitte-et, s megcsókoltuk egymást” – írta visszaemlékezéseiben Vadim.

Trintigant-al való kapcsolata azonban nem alakult jól, a férfit sorkatonai szolgálatra vezényelték, és Brigitte barátai szerint sosem volt az a távolból imádó típus. Rögtön flörtölni kezdett más férfiakkal, ami Trintigant fülébe is eljutott, így szakítás lett szerelmük vége.
Bardot filmes karrierje azonban sínen volt, egymás után forgatta a filmeket, de alig töltötte be a huszonnegyedik évét, belefásult a köré szőtt legendába, a szexi nő szerepébe, ráadásul egyre jobban megutálta a forgatásokat és az újságírók tolakodó viselkedését. Ekkor merült fel először benne – bár ekkor még hangosan nem mondta ki – a visszavonulás gondolata.

Brigitte szabadidejét ekkoriban St. Tropez-ben töltötte, és itt találkozott Sacha Diestel zenésszel. A két gyönyörű fiatal között szerelem szövődött, és nem sokkal később el is jegyezték egymást. A kapcsolat azonban néhány hónap múlva kifulladt, és Brigitte visszatért forgatni.

Brigitte és Sacha

Következő filmjében, a Babette háborúba megy-ben a fiatal, 23 éves színész Jacques Charrier volt a partnere. Brigitte ismét gyorsan szerelembe esett, és nem sokkal később már állapotos is volt.

Kétségbe volt esve, nem tudta, hogy mit tegyen, mivel érzelmileg nem volt felkészülve egy gyermekre. Az igazat megvallva Brigitte nem akart szülni, túl éretlen volt hozzá, ám elvetette az abortusz gondolatát, miután Charrier ragaszkodott a kisbaba megtartásához. A pár 1959 júliusában titokban próbált összeházasodni, de az újságírók is megneszelték a dolgot, és elárasztották a városházát vakuikat villogtatva. Brigitte ezért dühében sírva fakadva vonult az oltár elé, és lett Mme. Jacques Charrier.

Brigitte és férje Jacques Charrier

Az ifjú pár azonban nem sokáig élvezhette kettesben az életet, Charrier először vakbélgyulladással kórházba került, majd kötelező katonai szolgálatra hívták be két évre. Jacques azonban nem bírta a katonaléttel járó nyomást, mivel társai folyton ugratták, kínozták. Idegösszeomlást kapott, majd megpróbálta felvágta az ereit. Ekkor Brigitte terhessége vége felé járt, és a firkászok már fürtökben lógtak rajta, nem tehetett egy lépést sem nélkülük. Labilis egészségi állapotú férjével az egyre nehezebb terhessége utolsó heteit már majdhogynem rabként élte meg saját lakásukba zárva, mivel az újságírók az utcán várták, mikor kaphatják lencsevégre. „Három hónapig éltem leeresztett függönyökkel, bezárt spalettákkal elevenen eltemetve, mozdulatlanságra ítélve.”
A kis Nicholas Charrier 1960. január 11-én jött világra. Brigitte-ben nem éledtek fel igazán az anyai ösztönök, nem tudott kisfiával bánni. „Hogyan képzelik, hogy fel tudok nevelni egy gyermeket, amikor még nekem is az anyámra van szükségem?

A kis Nicholas

Brigitte az egyre növekvő otthoni gondok elől a forgatásba menekült: hat héttel fia születése után már a kamerák előtt állt. A La Verité című film forgatásán összeszűrte a levet partnerével, Sami Freyjel.


Brigitte és Sami Frey

Charrierrel való házassága ekkor már köztudottan romokban hevert, de rendkívül nagy sajtóvisszhangot kapott az eset, amikor férje és szeretője egy kávéház teraszán összeverekedett.
A botrány elől Brigitte barátaihoz repült, ám az újságírók szabályos üldözése már sok volt megtépázott idegeinek: begyógyszerezte magát, és felvágta az ereit. Véletlen folytán találta meg egy kisfiú a kertben, és még meg tudták menteni az életét.
Miután rendbe jött, folytatta a filmezést, és 1962-ben elvált Charrier-től. A kis Nicholas feletti jogot pedig édesapja kapta meg, Brigitte jó néhány évig nem is nagyon foglalkozott ezután fiával.
Ehelyett forgatott, és újra szerelmes lett, egy Robert Zagury nevű üzletemberbe. Vele egy darabig kiegyensúlyozottan és nyugalomban élt.

Bob Zagury társaságában

De az impulzív Brigitte még ennél a férfinál sem állapodott meg. Következő szerelme a milliomos playboy Günther Sachs volt. Bár kapcsolatuk csak egyéjszakás kalandnak indult, Günther végül mégis heves udvarlásba kezdett: száz tucat rózsát szórt kedvese kertjébe, gyertyafényes vacsorákat rendezett, és elhalmozta ékszerekkel. „Szerelmes voltam belé. Udvaroltam neki, mint valami hintáslegény”- vallotta később Sachs.

Brigitte-et először elbűvölte új élete, de a forgatások szüneteiben unatkozott, elege volt a társasági életből, karrierje pedig hanyatlásnak indult. Két év után már arról panaszkodott barátainak, hogy Günther csak azért vette feleségül, hogy felvághasson befolyásos barátai előtt. Sachs ezt tagadta. „De akármit is mond utólag Brigitte, a házasságunk fölött függő árny mindig az ő idegrendszere volt. Sosem tudtam milyen hangulatban ébred fel. Az ember lefekszik a feleségével, s mindketten boldogok, és amikor másnap felébred, akkor haragszik rád. Ez pocsék dolog.” A pár három év után elvált, de Sachs ragaszkodott Brigitte-hez, így még ezután is tartották a kapcsolatot.
Bardot pár évig még filmezett, de belefáradt az örökös harcba a sajtó ellen. 1973-ban visszavonult, majd létrehozta a Brigitte Bardot Alapítványt, és azóta az állatok megmentésének szenteli életét. „Az állatvédelmi munka nem tevékenység, hanem vallás számomra.” – vallja Bardot.

Brigitte Bardot, az állatok szerelmese

Filmsztár életére manapság nem szívesen gondol. „Számomra a filmezés olyan zűrzavart hozott, hogy legszívesebben sosem hallanék róla megint.”
Fiával, Nicolas-val az évek során többször megpróbálta rendbe hozni a kapcsolatát, de a feszültség mindig felütötte köztük a fejét.

A fiatal Brigitte kisfiával

Csak miután Brigitte hozzáment jelenlegi férjéhez, Bernard d’Ormale-hoz 1993-ban, a férje segítségével tudta anya és fia megoldani családi problémáikat.

Bernard és Brigitte